Blog Layout

Niks te verbergen? In ieder geval iets om te beschermen.

jan 27, 2021
Bijna al onze gegevens zijn digitaal. Van je adres, leeftijd, financiën, producten die je koopt, likes op sociale media, opleidingen, werkervaring tot je gezondheid. Voor digitale criminelen is je persoonlijke informatie geld waard. Hoe meer ze van je weten, hoe makkelijker het wordt om geld van je te stelen of onder jouw naam hun illegale gang te gaan. Ook wordt het met alle technieken en informatie die bijvoorbeeld marketeers van je hebben, makkelijker om je te beïnvloeden om bepaalde keuzes te maken, aankopen te doen of meningen te vormen. 

Digitale criminaliteit wordt steeds groter. Het datalek van de GGD deze week is hier een voorbeeld. Er wordt illegaal gehandeld op internet met de persoonsgegevens van miljoenen mensen uit de corona-systemen van de GGD.  Verhalen van slachtoffers laten zien wat de gevolgen kunnen zijn:
  • 'Ineens had ik een schuld bij een webshop voor iets wat ik niet besteld en ontvangen heb."
  • "Ik ben blijkbaar eigenaar van een onbetaald telefoonabonnement en een BKR registratie rijker."
  • "Er zijn allemaal mensen opgelicht door iemand die mijn naam gebruikt.'" 
  • "De politie heeft me opgepakt voor iets wat ik niet gedaan heb."
Dus ook als je vindt dat je niks te verbergen hebt, je hebt in ieder geval iets te beschermen. 

Hoe bescherm ik mijn gegevens? 
Een top 10 met tips om je gegevens te beschermen:
  1. Zorg voor de laatste updates op je mobiel, computer en tablet. De reden voor een update is vaak het herstellen van een beveiligingslek. 
  2. Gebruik een veilige WiFi verbinding. Gratis WiFi is niet veilig. Een hacker kan makkelijk toegang krijgen tot je gegevens.  
  3. Gebruik een wachtwoordmanager of lange wachtwoorden. Korte wachtwoorden zijn in 20 seconden gekraakt. 
  4. Zorg voor goede antivirussoftware.
  5. Gebruik tweefactor authenticatie waar het kan. Naast je gebruikersnaam en wachtwoord, ontvang je een code om in te loggen in de app of je account.
  6. Maak back-ups. Dan ben je nooit alles kwijt als er toch iets mis gaat. 
  7. Stel cookie-instellingen bewust in, verwijder ze regelmatig en accepteer cookies bewust wel of niet. 
  8. Let op valse e-mails. Veel oplichting begint met een valse email. Ga met je muis over het emailadres en de link om te controleren of het klopt. En bij twijfel, bel de afzender en vraag of het klopt dat je mail van ze hebt gekregen. 
  9. Beveilig je 'slimme' apparaten die met het internet verbonden zijn. Kijk naar de instellingen en verander het wachtwoord.
  10. Geef apps en websites geen toegang tot je gegevens door in te loggen met google of facebook. En klik niet op 'wachtwoord onthouden'.
Geeft beveiligen genoeg zekerheid?
Je huis en fiets doe je op slot omdat je niet wilt dat jouw waardevolle spullen gestolen worden. Dat slot zet je ook op je gegevens door ze te beveiligen. Sloten geven geen 100% zekerheid. Wel schrikt vertraging af en verklein je de kans dat je slachtoffer wordt. 
Share by: